Is biologisch vlees gezonder dan ‘normaal’ vlees?

Bij biologisch vlees denken mensen vaak aan een verbeterd dierenwelzijn en vleesproductie met respect voor het milieu en de natuur. Maar is biologisch vlees ook gezonder dan vlees dat afkomstig is uit de gewone vleesindustrie?

Om die vraag te beantwoorden kijken we eerst wanneer iets gezond is, hoe vlees binnen een gezond voedingspatroon past. Daarna wordt uitgelegd wat biologisch vlees nu precies is en waarom dit beter is voor de koe. Vervolgens wordt uiteengezet waarom biologisch vlees beter voor je eigen gezondheid is dan gewoon vlees.


Hoe stellen we vast of iets gezond is?

Iemand is gezond als diegene in goede lichamelijke en geestelijke toestand verkeert. Om lichamelijk goed te functioneren heeft het lichaam voedingsstoffen nodig, welke het uit voeding haalt. Eten wordt door het spijsverteringsstelsel afgebroken, zodat het de eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen eruit kan halen.

Voldoende inname van voedingsstoffen zorgt ervoor dat het lichaam blijft functioneren en zichzelf kan onderhouden. Dat betekent dat voeding gezond is als het een lichaam van deze voedingsstoffen kan voorzien, zonder dat er daarbij ook schadelijke stoffen of substanties worden ingenomen.

is biologisch vlees gezonderwaarom is biologisch vlees gezonderhoe gezond is biologisch vlees

Waarom vlees een goede toevoeging is aan je voedingspatroon

Vlees is een belangrijke bron voor veel van deze voedingsstoffen. In het bijzonder is het een uitstekende bron van goed opneembare eiwitten en bepaalde vitamines en mineralen. Zo is vlees rijk aan vele B-vitamines, waaronder vitamine B1, B3, B6 en B12. Dierlijk vet en orgaanvlees als lever bevat daarnaast veel vitamine A. Ook bevat vlees veel mineralen. Het is vooral een goede bron van ijzer en zink. (Bron: Voedingscentrum)

Vlees eten zorgt er dus voor dat je het lichaam van goed opneembare vormen van eiwitten, vitamines en mineralen voorziet.


Het verschil tussen biologisch en ‘normaal’ vlees

Biologisch geproduceerd voedsel is afkomstig van bedrijven die meer rekening houden met het welzijn van dieren en de natuur. Concreet betekent dit dat de dieren meer en ook comfortabelere leefruimte hebben dan dieren in de gewone vleesindustrie.

Koeien trekken bijvoorbeeld van nature al grazend met hun kuddes over weilanden. In de biologische vleesindustrie zijn koeien dan ook zo veel als mogelijk buiten. Het criterium is dat koeien minstens 210 dagen per jaar in de wei staan, om het rundvlees biologisch te mogen noemen. Ook krijgen kippen veel ruimte om naar buiten gaan.

Daarnaast dient de rest van het voer biologisch te zijn en wordt er alleen antibiotica gebruikt als dit strikt noodzakelijk is.

gras gevoerd rundvleesgezond biologisch vlees

Gezond dier = gezond vlees

Een dier dat gezond is levert gezond voedsel. Het is daarom belangrijk het dier de leefomgeving en voer te bieden waar ze door moeder natuur voor is ontworpen. Zo is gras eten het natuurlijke dieet van een koe. Misschien heb je wel eens gehoord dat koeien vier magen hebben en voedsel herkauwen. Dat werkt als volgt.

Wanneer koeien gras eten, komt dit gras in de eerste maag terecht, die de rumen genoemd wordt. Deze voorkamer bevat een gigantische hoeveelheid micro-organismen, zoals bacteriën. Deze micro-organismen zorgen voor de voorvertering van het gras, dat anders niet door de koe kan worden verteerd. Hierbij worden allerlei voedingsstoffen aangemaakt. Na deze voorvetering (ook wel fermentatie genoemd) komt het gras weer naar boven, om herkauwd te worden. Nadat het gras voor de tweede keer is doorgeslikt kunnen de voedingsstoffen door de rest van het spijsverteringsstelsel opgenomen worden.

Van vlees van gras gevoerde koeien wordt daarom gesteld dat het gezonder is dan vlees uit de gewone industrie. Het is immers wat koeien horen te eten en waar ze de meeste voedingsstoffen uit weten te halen. Dat is ook terug te zien in en aan het vlees.

Dus, hoe gezond is biologisch vlees?

Dat gras gevoerd rundvlees een gunstiger profiel aan voedingsstoffen heeft, bleek ook uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Newcastle. Uit een analyse van een grote selectie andere onderzoeken bleek dat gras gevoerd vlees hogere hoeveelheden van sommige vitamines had. Met name de hoeveelheid vet oplosbare vitamines A en E was veel hoger. (Bron: British Journal of Nutrition)

Ook de balans tussen verschillende soorten vetten was gunstiger. Zo bevat gras gevoerd vlees veel meer van de gezonde omega-3 vetten en minder omega-6 vetten. Tot slot bleek dat gras gevoerd vlees meer antioxidanten bevat.

Daarnaast is bevat biologisch vlees geen antibiotica resten of hormonen. Doordat het voer van de dieren aangevuld wordt met biologisch voedsel, krijgen ze ook geen pesticiden binnen. Dat betekent dat je al deze schadelijke stoffen niet binnenkrijgt, wanneer je biologisch vlees eet.

Het eindoordeel

Al met al is dus te stellen dat biologisch vlees absoluut voordelen heeft ten opzichte van gewoon vlees. Niet alleen voor de dieren zelf en het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. Je lichaam haalt er meer voedingsstoffen uit en je loopt daarnaast niet het risico schadelijke substanties naar binnen te werken. Onderzoek moet nog uitwijzen in hoeverre de verschillen in de praktijk verschil maken voor iemand die verder gebalanceerd eet. Maar vast staat dat biologisch vlees een plek kent in een voedingspatroon van iemand die bewust met eten en zijn gezondheid omgaat.