Hoe bereid je een heerlijke biologische kalkoen?

Schiet de vraag ‘Hoe bereid je een heerlijke biologische kalkoen?’ weer door je hoofd? Dan is de kans groot dat de feestdagen weer in aantocht zijn! Een echte klassieker voor tijdens deze dagen van gezelligheid is natuurlijk kalkoen. Perfect om te bereiden wanneer je een keer indruk wilt maken op je familie en vrienden. Maar hoe doe je dat precies wanneer je nog nooit eerder biologische kalkoen hebt bereid? Lees verder om erachter te komen.

Wat zit er in een gevulde kalkoen?

Er zijn vele soorten vulling mogelijk voor kalkoen. Wanneer je nog niet bekend bent met het bereiden van gevulde kalkoen, is kipgehakt of braadworst een goede basis. Om meer diepte en frisheid aan de vulling te geven, raden we aan om champignons, gefruit knoflook en sjalotten, appels, cranberry’s en gebakken spek toe te voegen. Breng dit op smaak met zout, peper en tijm. Ook raden we aan om twee eitjes en broodkruimels in de vulling te verwerken zodat de vulling een beetje vochtig is en het kalkoenvlees niet te droog wordt.

Welke groenten passen bij kalkoen?

Welke groenten serveer je bij je gebraden kalkoen? Met wortel en broccoli zit je altijd goed en wintergroenten zoals pompoen of spruitjes passen er ook zeer goed bij. Maak er een lekkere salade mee of rooster ze mee in de oven zodat ze alle smaak opnemen. Aardappelkroketjes, puree of geroosterde aardappels zijn ideaal voor naast het vlees en de groenten. Vergeet niet om een jus of saus voor eroverheen te maken. Sauzen die veelal met kalkoenvlees wordt gegeten zijn champignonroomsaus en cranberrysaus.

Hoe lang moet een kalkoen in de oven?

Verwarm de oven voor op 220°C en bak je biologische kalkoen voor 30 minuten. Vervolgens verminder je de oventemperatuur tot 180°C. De bereidingstijd van kalkoen hangt af van de grootte van het dier. Reken voor een kalkoen van minder dan 4 kg 20 minuten per kilo + 70 minuten. Voor een kalkoen van 4 kg en meer hanteer je 20 minuten per kilo + 90 minuten. Eventueel kan je de kalkoen losjes met aluminiumfolie bedekken om het vlees sappig te houden. Verwijder de folie 30 tot 40 minuten voor het einde van het bakken, zodat hij mooi bruin worden.

Ontdek het biologische kalkoenvlees assortiment van JP Puurvlees

Wij hebben diverse soorten biologisch kalkoenvlees in ons assortiment. Wat dacht je van een kalkoenrollade van 1000 gram, kalkoenfilet of een kalkoen van 5-6 kg? Onze kalkoenen mogen in de vrije natuur rondlopen en eten gevarieerd, waardoor hun vlees steviger en smaakvoller is. Toch niet geïnteresseerd in kalkoen, maar wel in gevogelte? Bekijk ons gevogelte assortiment hier.