Is biologisch vlees diervriendelijk?

Bij biologisch vlees verwachten we dat de dieren een goed leven hebben gehad. Dierenwelzijn en duurzaamheid staat immers voorop bij biologische veehouderijen, toch? Dat is inderdaad zo. Dat zie je aan het SKAL-keurmerk (bio-certificaat) en de 3 sterren van het Beter Leven keurmerk. Deze keurmerken zijn verplicht voor bedrijven die biologische (vlees)producten verkopen. We kunnen dus wel vaststellen dat biologisch vlees diervriendelijk geproduceerd is. Maar wanneer mogen we vlees biologisch noemen en aan welke voorwaarden moet het voldoen? Op deze vragen krijg je antwoord in dit blogartikel.

Wat is biologisch vlees?

Biologisch vlees is vlees dat afkomstig is van dieren die leven op biologische veehouderijen. Deze biologische boerderijen hebben dierenwelzijn en duurzaamheid voorop staan. De dieren kunnen naar buiten, eten biologisch voer, hebben de beschikking tot stro en krijgen geen medicijnen toegediend. Ze hebben een ruime leefomgeving, waardoor de dieren minder stress ervaren. Dit komt de kwaliteit van hun leven en de kwaliteit van het vlees alleen maar ten goede. Biologisch vlees is 100% natuurlijk, van hoge kwaliteit en natuurlijk heel erg lekker!

Aan welke voorwaarden moet biologisch vlees voldoen?

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan biologisch vlees. Wanneer aan deze voorwaarden wordt voldaan, mag het vlees pas biologisch genoemd worden. Deze voorwaarden worden streng gecontroleerd door SKAL, het instituut dat toezicht houdt op de biologische productie in Nederland.

Dit zijn enkele SKAL-voorwaarden waar biologisch vlees aan moet voldoen:

  • Het gebruiken van biologisch voer (gevarieerd en natuurlijk voedsel);
  • Leefomstandigheden zijn erop gericht om de natuurlijke weerstand van het dier te bevorderen;
  • Gebruiken van rassen die minder gevoelig zijn voor ziekten;
  • Biologische gewasbescherming door het inzetten van natuurlijke vijanden, bestrijdingsmiddelen en mechanische bestrijding.

Het Beter Leven keurmerk

Biologisch vlees heeft altijd 3 sterren van het Beter Leven keurmerk op de verpakking staan, anders wordt het niet gekenmerkt als biologisch vlees. Bij 3 sterren hebben de dieren veel ruimte, afleidingsmateriaal, daglicht en mogen ze vrij lopen in de weide of in een uitloop (kippen). Vlees met een Beter Leven keurmerk met 1 ster of 2 sterren komen van dieren af die onder minder diervriendelijke omstandigheden hebben geleefd.

Een ander belangrijk keurmerk is het biologisch vlees keurmerk. Bij dit keurmerk staat dierenwelzijn centraal. Alle eisen zien erop toe dat de leefomstandigheden van het dier sterk verbeterd worden en dichter bij natuurlijke omstandigheden gebracht worden. Dit gaat om zaken als biologisch voer en gebruik van medicatie. Daarnaast moeten koeien minimaal 210 dagen in het jaar buiten staan.

Ruim aanbod biologisch vlees bij JP Puurvlees

Bij JP Puurvlees kun je biologisch vlees bestellen. We hebben een uitgebreid assortiment, o.a. rundvlees, kip en gevogelte, varkensvlees, bbq vlees en kalfsvlees. Neem gerust contact op als je meer wilt weten over ons biologisch vlees.