Hoe maak je hamburgers?

Hoe maak je hamburgers? Het maken van een lekkere hamburger is een kunst op zich, maar gelukkig niet al te ingewikkeld, mits je weet hoe. Natuurlijk kun je allerlei recepten volgen, maar het is veel beter en leuker om hier zelf mee te experimenteren. Daarom zetten wij in dit blogartikel uiteen hoe je hamburgers maakt, welke ingrediënten je nodig hebt en wat de opties zijn.

De hamburger maken

Aan de basis van je broodje hamburger ligt natuurlijk de burger – het vlees – zelf. Hier heb je twee opties, de hamburger ‘kant-en-klaar’ kopen of zelf een burger maken met gehakt. De eerst optie spreekt voor zich: je koopt hamburgers die jou lekker lijken, bijvoorbeeld Angus hamburgers, Dry-Aged hamburgers of biologische Angus oerburgers. Wil je zelf de burgers maken? Dan heb je gehakt, een fijngesneden uitje, een ei en kruiden (zout, peper, paprikapoeder) nodig. Meng de ingrediënten en het gehakt met je handen door elkaar en vorm er met je handen of een pers burgers van.

Bereiden: lekkere hamburgers maken doe je zo

Vervolgens moet je de hamburgers bakken. Dit kan in de pan of op de barbecue:

Burgers bakken in de pan

In de meeste gevallen bereid je de burgers ‘gewoon’ in de pan. Haal de burgers zo’n 30 tot 45 minuten voor je ze gaat bereiden uit de koelkast. Doe flink wat boter in de pan en laat de pan goed heet worden. Leg de burgers in de pan, schroei ze dicht en laat vervolgens 2 minuten (rood), 4 minuten (rosé) of 6 minuten (doorbakken) bakken op middelhoog vuur. Voeg naderhand peper en zout toe.

Op de barbecue

Begin door de hamburgers in te smeren met olie of boter – zo voorkom je dat ze vastplakken aan de barbecue. Vervolgens schroei je de hamburgers dicht en bak je ze op gevoel of aan de hand van een kerntemperatuurmeter rood, rosé of doorbakken. Laat naderhand 8 minuten rusten in een pakketje van aluminiumfolie en voeg wat peper en zout toe.

Welke groenten op een hamburger?

De volgende stap is bepalen welke groenten je op je hamburgers wil. Dit hangt compleet af van je eigen voorkeur. Je hebt o.a. keuze uit:

 • ijsbergsla
 • plakjes tomaat
 • plakjes augurk
 • gebakken uienringen
 • lente-ui
 • paprika
 • tuinkers
 • venkel
 • Wel of geen kaas?

  Met een simpel plakje kaas transformeer je je hamburger in een heerlijke cheeseburger. Dit is geen must, maar wel lekker als je er van houdt. Onze favoriete kazen voor op burgers zijn Cheddar, Gruyère, Comté en Fontina.

  Essentieel voor een lekkere hamburger: een goed broodje

  Veel mensen steken weinig tijd en moeite in het broodje. Dit terwijl je met een goed broodje je hamburger naar een hoger niveau kunt tillen. In principe is een wit bolletje, met of zonder sesamzaad, prima, maar de truc is om deze even kort te toasten in de pan of op de BBQ. Zo is het bolletje wat knapperig van de buitenkant en zuigt deze minder saus en vleessap op.

  Welke sauzen op een hamburger?

  Net zoals er veel keuze is op gebied van toppings, is ook er veel keuze op gebied van saus. Welke saus je op je burger moet doen hangt wederom af van je persoonlijke voorkeur. Persoonlijk zijn we groot fan van de combinatie van mayonaise en ketchup (één op het onderste broodje en één op het bovenste), maar andere opties zijn o.a. zelfgemaakte of kant-en-klare hamburgersaus, mosterd, aioli, barbecuesaus en baconjam.

  Bouwen maar!

  Je hamburgers zelf zijn klaar, je hebt je toppings (groenten en kaas) en sauzen gekozen en ook de broodjes zijn afgebakken of getoast. Er rust nog maar één ding: de burgers in elkaar zetten! Smeer de saus op je onderste broodje en beleg deze met sla. Leg hier vervolgens de burger op, gevolgd door de plakjes tomaat, uiringen en plakjes augurk. Smeer de onderkant van het bovenste broodje ook in met een beetje saus, plaats deze op de burger en zet deze eventueel vast met een prikker. Eetsmakelijk!

  Ontdek de biologische hamburgers van JP Puurvlees

  Met een ambachtelijke, biologische hamburger van JPPuurvlees weet je zeker dat je hamburger overheerlijk smaakt. In ons assortiment vind je verschillende hamburgers, waaronder:

  • Biologische burgers
  • Shoarma burger bio
  • Pikant burger
  • Mega burgers
  • Biologische Agnus burgers
  • Dry-Aged Agnes burgers
  • Angus oerburgers biologisch