Wanneer je ervoor kiest om geen vlees meer te eten, zijn er vandaag de dag veel opties. Je bent niet meer aangewezen op tofublokken, kikkererwten of extra veel aardappels en groente. Tegenwoordig bestaat bijna van ieder stuk vlees wel een vegetarische variant. Sommige varianten zijn zelfs niet meer van echt te onderscheiden. Waar wordt vegetarisch vlees precies van gemaakt? En hoe gezond is het om vegetarisch vlees ofwel vleesvervangers te eten? Wat raden experts aan? Daar gaan we in dit blogartikel verder op in.
Wat zit er in vegetarisch vlees?
De meeste vleesvervangers worden gemaakt van sojabonen. Sojabonen zitten boordevol hoogwaardige eiwitten, vitamine B1 en ijzer, waardoor soja een goed alternatief is voor vlees. Soja wordt veel gebruikt voor het maken van vegetarisch vlees, omdat het na een uitgebreid bewerkingsproces in de buurt komt van de textuur van vlees. Ook ei, kaas, kikkererwten en tarwe komen veel voor in vegetarisch vlees. Omdat er door het niet eten van vlees een tekort aan vitamine B12 en ijzer kan ontstaan, voegen sommige fabrikanten bepaalde voedingsstoffen toe aan hun producten. Om het vega vlees smaakvoller te maken, worden er vaak allerlei soorten kruiden en smaakversterkers zoals zout aan toegevoegd.
Zijn vleesvervangers gezond?
Omdat veel vleesvervangers vol zitten met eiwitten, is een vegetarische hamburger bijvoorbeeld een goede vervanger van een echte hamburger. Daarnaast zorgen peulproducten zoals soja ervoor dat je LDL-cholesterol lager wordt, wat weer goed is voor je bloedvaten. Toch zit er volgens het voedingscentrum veel zout en verzadigd vet in vegetarisch vlees, waardoor je al gauw aan de maximale aanbevolen hoeveelheid zit. Echter wil dit niet meteen zeggen dat vleesvervangers minder gezond zijn dan andere voedingsmiddelen op de markt. Aan echt maar bewerkt vlees zoals hamburgers of rookworst is namelijk ook zout toegevoegd. Wist je bovendien dat er in vegetarisch vlees minder verzadigde vetten zitten dan in bewerkt vlees?
Varieer volop
Het voedingscentrum raadt niet aan om vleesvervangers geheel links te laten liggen. In bewerkt echt vlees zitten echter ook zout en verzadigde vetten die minder goed zijn voor onze gezondheid. Wel raadt het voedingscentrum aan om te kiezen voor een combinatie tussen vleesvervangers en de orginele vleesvervangers zoals we die kennen. Denk hierbij aan ongezouten noten, peulvruchten zoals linzen, en eieren. Op deze manier krijg je wel alle voedingsstoffen binnen die je nodig het, maar niet te veel zout en verzadigde vetten.
Vegetarisch vlees van de slager
Je kunt vleesvervangers kopen in de supermarkt, of kiezen voor een variant van de slager. Bij de slager heb je in de meeste gevallen meer keus dan bij de plaatselijke supermarkt. In ons assortiment vind je allerlei biologische alternatieve voor vlees. Hierbij kun je denken aan allerlei soorten vleesvervangers, waaronder een vega schnitzel, vegetarische burger, een groenteburger, hamburger, cordonbleu, wokstukjes, shoarma, een quinoa burger en nog veel meer soorten biologisch vlees. Alle vleesvervangers zijn stuk voor stuk zorgvuldig én ambachtelijk bereid en zorgen voor een fijne smaakbeleving.
Meer weten over het eten van vegetarisch vlees?
Heb je meer vragen over het eten van vegetarisch vlees en wat dat met je gezondheid doet? Neem gerust contact op met een diëtist, of lees je verder in via het internet. In de webshop van JP Puurvlees vind je verschillende soorten vegetarisch vlees dat op ambachtelijke wijze bereid is, waaronder vlees en vegetarisch vlees dat in de aanbieding is. Dit kun je heel gemakkelijk zelf bereiden, in de pan of in de oven. Het is maar net wat je voorkeur heeft! Heb je een vraag over het vegetarisch vlees uit ons aanbod? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie door je vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier. Vervolgens komen we zo snel mogelijk bij je terug met meer informatie.