Mensen vinden (gelukkig) dierenwelzijn wereldwijd steeds belangrijker worden. Het liefst zien we koeien en kippen in de weides en varkens met lekker veel ruimte. Dieren die een goed leven kunnen leiden, volgens natuurlijke omstandigheden (ofwel de omstandigheden waarin ze anders ook zouden kunnen leven). Eigenlijk zoals we vaak bij boerderijen kunnen zien waar we soms langs rijden of fietsen.
Maar hoe weet je nu wanneer vlees biologisch is en waar je dit biologisch vlees kunt kopen?
Het biologisch vlees keurmerk
De term ‘biologisch’ is een keurmerk waar strenge eisen aan verbonden zijn. Vlees krijgt niet zomaar de stempel biologisch, daar moet de boer goed zijn best voor doen. Bij het biologisch keurmerk staat het dierenwelzijn centraal. Alle eisen zien erop toe dat de leefomstandigheden van het dier sterk verbeterd worden en dichter bij natuurlijke omstandigheden gebracht worden.
Zo hebben de eisen onder meer betrekking op de leefruimte van de dieren. Deze dient veel ruimer te zijn dan bij dieren zonder het biologisch keurmerk. Ook moeten de dieren vaak de mogelijkheid hebben om de stal uit te gaan en lekker in de weides te lopen. Voor koeien bijvoorbeeld geldt dat de dieren ten minste 210 dagen per jaar in de wei moeten hebben gestaan.
Andere eisen gaan over het preventieve antibiotica gebruik, dat verboden is, en het extra voer dat de beesten krijgen. Ook dit voer dient namelijk biologisch te zijn.
Het biologisch keurmerk is overigens niet hetzelfde als het Beter Leven keurmerk, waar weer andere vereisten voor gelden.
Dus waar kun je dat biologisch vlees nu kopen dan?
Biologisch vlees kun je kopen bij speciale biologische slagers, waar JP Puurvlees er ook een van is. Ook in supermarkten is vaak een beperkt aanbod aan biologisch vlees te vinden. Op de verpakking zul je altijd duidelijk zien aangegeven dat het om biologisch vlees gaat.
Als biologische slager biedt JP Puurvlees een ruim aanbod aan biologisch vlees aan. Bekijk bijvoorbeeld de volgende pagina’s:
- Special
- Biologische bbq
- Gevogelte
- Biologisch kalfsvlees
- Biologisch rundvlees
- Wild en gevogelte
Meer weten over het biologisch keurmerk?
Beide keurmerken zien erop dat het dier een goed leven heeft gehad en stellen hier diverse eisen aan. Heb je naar aanleiding van dit artikel nog andere vragen over de keurmerken? Neem dan gerust contact met ons op.