Hoe wordt biologisch vlees gekeurd?

Hoe wordt biologisch vlees gekeurd?

De term ‘biologisch eten’ wordt al een tijd lang gebruikt. De term wordt ook toegepast op vlees. In Nederland kennen we het keurmerk “Beter Leven”, naast het keurmerk “Biologisch”. Om zo’n keurmerk te verdienen dient het vlees aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Maar wat zijn die voorwaarden, en wanneer krijgt vlees welk keurmerk toegekend?

Het Beter Leven keurmerk

Vlees kan een Beter Leven keurmerk met 1, 2 of 3 sterren hebben. Hoe meer sterren, hoe beter het leven van het dier was. Een dier dat een 3 sterren Beter Leven keurmerk heeft, leefde dus diervriendelijker dan een dier met 2 of 1 sterren.

Bij 1 ster is er al veel aandacht voor het dierenwelzijn. Ze krijgen dan genoeg ruimte en speelmateriaal. Bij 2 sterren zijn de leefomstandigheden nog beter. Zo kunnen de dieren hierbij ook naar buiten. Bij 3 sterren heeft het dier de beste leefomstandigheden. Er is voor deze dieren veel ruimte, afleidingsmateriaal, daglicht en de mogelijkheid om de weide of een uitloop in te lopen.

Partijen die een Beter Leven keurmerk willen, worden daartoe regelmatig door controleurs gecontroleerd.

Het biologisch vlees keurmerk

Biologisch eten is een ander keurmerk dan Beter Leven. Ook hier staat het dierenwelzijn centraal. Echter gaat dit keurmerk ook over het voer dat de dieren krijgen en het gebruik van medicatie. Zo dient het voer ook biologisch te zijn en mag er alleen antibiotica gebruikt worden als dit strikt noodzakelijk is. Daarna stelt dit keurmerk het vereiste dat koeien minimaal 210 dagen per jaar in de wei staan.

Meer weten over het biologisch keurmerk?

Beide keurmerken zien erop dat het dier een goed leven heeft gehad en stellen hier diverse eisen aan. Heb je naar aanleiding van dit artikel nog andere vragen over de keurmerken? Neem dan gerust contact met ons op.

Biologisch vlees bestellen? Ook dat kan bij ons, kijk maar eens in onze webshop!