Magere hamburger met tzatziki

Magere hamburger met tzatziki

Vreugde op voetbalschoenen

 

Kijkt u naar het Nederlands vrouwenelftal op tv? Of misschien wel live. Ik wel in ieder geval en ik word er blij van. Speciaal als ik naar rechtsbuiten Shanice van de Sanden kijk. Zij is één brok vreugde op voetbalschoenen. Het is een plezier om naar haar te kijken. Hoe gefocust ze is. De gretigheid als ze weer een sprint in zet vanaf bijna de middellijn tot aan de zestien. Nooit één keer aarzelend, altijd weer vol gas vooruit. De trucjes waarmee ze haar tegenstander dolt. Wat ik misschien wel het mooiste vind is hoe ze juicht. Wanneer stond er iemand tussen de kalklijnen die zo uitbundig vierde? Ik zou niet weten wanneer ik iemand zo hartstochtelijk uit haar dak heb zien gaan als zij.

En als de coach haar dan wisselt, zwaait ze haar armen in de lucht, de blik naar het publiek gericht, om het volle stadion tot meer gejuich op te zwepen. Met haar hand aan het oor laat ze merken dat het nog best een tikkeltje harder mag. Ze groet met een brede smile op haar gezicht haar coach en geeft een high five aan haar medespeelsters. Niet zachtjes nee ook dan hoor je haar met een euforische kreet juichen. Wat een plezier om haar bezig te zien.

En gelukkig zie je dat speelplezier ook bij haar teamgenoten. Wat is het mooi om te zien hoe het team samen één is. Samen beleven ze de volle wedstrijd. Niet met puur de elf op het veld, maar die betrokkenheid zie je ook bij de wisselspeelsters. Vaak wordt gedacht dat vrouwelijke topsporters elkaar niks gunnen en er veel geroddeld wordt achter elkaars rug om. Vrouwen zijn toch immers kattekoppen en gunnen elkaar niks. Maar niks is minder waar als je de speelsters van Oranje bezig ziet en hoort. Ze vechten voor hun plek zoals het een goed topsportster betaamt maar eenmaal in de wedstrijd zie je hoe een klein land groot kan zijn in fair play en eenheid. Voor haat en nijd is geen ruimte als je professioneel je sport bedrijft. De saamhorigheid is groot onder vrouwen. Er is meer opofferingsgezindheid en minder haantjesgedrag. Deze speelsters willen samen de titel binnenhalen en dat lukt ze alleen als ze samen één zijn. Geen tijd voor teleurgestelde egootjes, tere zieltjes of welk ander gedrag.

Dat samen willen doen zagen we ook weer perfect na de wedstrijd. Toen het eindsignaal klonk vierden alle dames samen de overwinning. Met Shanice van de Sanden, gehuld in de vaderlandse driekleur, voorop dansten de meiden over het veld.

Je kunt en mag het vrouwenvoetbal niet vergelijken met de mannen, maar wat gun ik de mannen van Oranje, al was het maar voor vijf minuten, de onbevangenheid en het genieten van Van der Sanden en haar team. Komende donderdag is het zover. Engeland wacht, een herhaling van de halve finale van 2009. Deze kijken we uiteraard met z’n allen op de bank. Met een heerlijk broodje hamburger in onze vingers. De liefde voor de sport gaat immers ook door de maag.


Magere hamburger mettzatziki

Benodigdheden: een half ei, 250 gr extra magere rundergehakt, 1 el paneermeel, 4 grote shoarmabroodjes, 1 rode paprika, 75 gr rucola, 200 gr tzatziki

Klok het ei los en meng dit met het rundergehakt en paneermeel. Kneed alles goed door elkaar en kruid met peper en zout. Vorm er met vochtige handen platte burgers van. Verhit een grillpan en gril de burgers in 5 minuten gaar. Rooster de shoarmabroodjes in de broodrooster en snijd open. Snijd ondertussen de paprika in dunne ringen. Beleg elk broodje met een hamburger. Doe op elk broodje 1 el tzatziki en verdeel de paprikaringen en de helft van de rucola erover. Serveer de rest van de rucola er met de tzatziki apart bij.  Als extraatje evt een plakje cheddarkaas.