Zomerse biefstuksalade

Zomerse biefstuksalade

De langste dag...

Mensen wat een prachtig weer, daar word je toch blij van. Of bent u 1 van die Nederlanders die denkt: van mij mag het wel weer gaan regenen.  Ik zeker niet. Gisteren was het officieel de langste dag van het jaar. En wat voor één. Nog nooit was deze zo warm als dit jaar. De zon kwam op om 05:15 en die prachtige rode bal ging onder om 22:03. 17 prachtige uren zaten daartussen. Ik gebruikte de avond voor een mooie wandeling door de Veluwe alhier. Smalle wegen tussen metershoge bomen, maar ook weggetjes cirkelend door ellenlange weilanden vol gras en opschietend mais.

In mijn oren klonk de stem van Daniël Lohuis. Kent u hem nog? De man uit het Drentse Erica. Voormalig zanger van Skik. Echt mensen ik kan u zijn muziek aanbevelen. Heerlijk relaxt. En dat past goed bij de temperaturen van deze dagen.  Thuisgekomen zette ik mijn laptop aan en kwam al surfend op een oud nieuwsbericht. Het ging over een vrouw die een paar duizend handtekeningen had verzameld. Deze handtekeningen wilde ze aanbieden aan de stropdassen in Brussel. Ze was er namelijk op tegen dat de klok werd verzet. Ik kon het niet geloven. Hetgeen waar ik zo van kan genieten blijkt voor een ander een ware ramp te zijn. De vrouw kwam een half jaar niet meer in haar ritme, had slapeloze nachten en gezondheidsproblemen omdat de zon een uurtje langer schijnt. Ieder z’n ding zullen we maar zeggen. Verschillende mensen, verschillende wensen. Ik overdacht nog eens de dag, de langste van het jaar. Was de meest nare dag voor deze vrouw. Ik gok nog extra met de hitte die er deze dag was. Ik besloot nog ff op m’n balkonnetje te gaan zitten met een koud drankje en een hartige snabbel  onder handbereik.

Wat eten we nu het zo zomers warm is? Eerlijk, ik heb niet veel met uitgebreid koken in deze tijd. Dus dit keer een snel klaar maaltijd. Heerlijk, niet te zwaar, gewoon lekker.

Zomerse biefstuksalade

Ingrediënten: 2 courgettes, 2 rode uien, 4 el balsamicoazijn, 2 el milde olijfolie, 2 biefstukken, 1 tl grof zeezout, ½ limoen, 75 gr rucola

Steek de barbecue aan. Snijd de courgettes in de lengte in dunne plakken en halveer de uien. Meng de azijn en olie tot een dressing. Bestrijk de courgette, ui en biefstuk met de helft ervan. Gril de courgette op de barbecue aan beide kanten goudbruin. Bestrooi met het zeezout en peper. Pers de limoen uit en besprenkel de courgette met het sap. Gril de biefstuk op de barbecue in 5 min rosé. Gril ondertussen de ui bruin en gaar. Snijd de courgette in stukken van 3 cm, de ui in parten en de biefstuk in dunne plakken. Doe de rucola in een schaal en verdeel de courgette, ui en biefstuk. Besprenkel met de rest van de dressing en serveer direct.

Tip: de salade wordt heerlijk fris als je er wat fijngesneden munt over strooit.