De geur van …

De geur van …

Ken je dat: je fietst ergens tussen de landerijen en in 1 keer ruik je het. De geur van pas gemaaid gras. Kijk je om je heen dan zie je dat pas gemaaide gras liggen. In de verte zie je een tractor met een schudder het gras droog schudden. En verderop zie je al de eerste baaltjes liggen. Een glimlach tekent zich af op je gezicht. Je ademt nog eens diep in zodat je neus zich vult met die vertrouwde geur. Wie houdt er nou niet van deze tijd van het jaar, een lente die de zomer wakker maakt? 

En ja met een graadje of 24 komen de korte broeken en T-shirts uit de kast. Ons dagelijks leven verplaatst zich langzaam naar buiten. En ja dan komt er plotseling een nieuwe geur over de schutting je neus binnen. De geur van de barbecue. En ja dat prikkelt je. “Schat zullen wij ook de barbecue aansteken?”. Manlief bromt nog een beetje, maar als eenmaal het vlees op de kooltjes ligt dan is hij de koning te rijk in zijn buitenkeuken. Ja een buitenkeuken u leest het goed. Ik durf bijna te zeggen wie heeft er niet één? Want ook dat verplaatst zich van binnen naar buiten. Barbecue de luxe noem ik het. Wat is er mis met een bak vol kool en briketten en een rooster erboven? Een deksel erop? Nee, dat kenden we eerst niet, hooguit om het vuur te doven.

Maar afijn laat ik toch een kleine lans breken voor de barbecueman die zich helemaal thuis voelt in zijn buitenkeuken. Ze doen het toch maar. Zou het nou te maken hebben met het maken van vuur, of zou het gaan om het vlees? Ik weet het niet, maar eerlijk? ik vind het prima.  Is het niet super dames dat uw man zich als een vis thuis voelt in zijn buitenkeuken onder zijn eigenhandig gemaakte veranda van vurenhout. Alles mede mogelijk gemaakt door Hornbach, de zaak voor de echte klusman. Hoe vrouwvriendelijk is die reclame op de radio. Is u dat al opgevallen? Hoezo alleen de klusman? Betekent dit dat de klussende vrouw zich beter thuis voelt bij de Gamma met roze hamers en paarse gieters? Of zou het niet in de kleur zitten, maar in de materialen. Zeg het maar.

Maar terug naar die man in zijn buitenkeuken. Ik zeg laat hem lekker gaan in zijn domein. Zie het als je vrije avond vrouwen. Deze keer hoeft u niet achter de pannen immers. Al is dat misschien iets te positief gekleurd, want wie maakt de salades? En wie snijdt de watermeloen en mengt deze met rode uien en feta? Een smakelijk recept trouwens. Beter goed  gejat van de jumboreclame, dan zelf bedacht. Dit brengt mij bij het recept van deze blog. Wilt u uw neus prikkelen met die unieke geur van de barbecue probeer dan eens onderstaand recept. En ontdek een Spaans geurtje.

Catalaanse worstspiesen met citroenmayonaise (4 personen)

Ingrediënten: 2 eidooiers, 1 tl dijonmosterd, 150 ml (zonnebloem-) olie, 1 schoongeboende citroen, 2 el kappertjes, 1 el platte peterselie, 1 zoete ui, 12 plakken gerookt ontbijtspek, 36 blaadjes salie, 12 Catalaanse worstjes

Steek de barbecue aan. Doe ondertussen de eidooiers met de mosterd in een kom. Schenk er al kloppend met een garde druppelsgewijs de olie bij. Klop tot alle olie is opgenomen en je een romige, gladde mayonaise hebt.

Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Snijd de kappertjes en peterselie fijn. Voeg samen met het citroenrasp en 1 el citroensap (per 4 personen) toe aan de mayonaise. Breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout. Voeg eventueel naar smaak extra citroensap toe.

Schil de ui en snijd in 2 parten per persoon. Leg op elke plak ontbijtspek 3 kleine salieblaadjes en wikkel er een worstje in. Rijg aan elke spies om en om 3 worstjes en 2 uiparten.

Gril de worstspiesen op de barbecue in ca.15 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig. Serveer met de citroen-kappertjesmayonaise.

Variatietip:

Heb je geen verse salie, dan kun je deze ook weglaten of vervangen door gedroogde salie.

Variatietip:

Je kunt de zoete ui eventueel vervangen door gewone ui.

Combinatietip:

Lekker met gegrilde snoeppaprika’s.

Tip:

Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.