De eerste picknick

De eerste picknick


Het is lente en met het lengen van de dagen en het zonnetje dat al lekker op je blote armen prikt, is het de hoogste tijd voor de eerste picknick van het jaar. Het liefst houd ik die in het park, maar met extreem mooi weer ook heel graag de waterkant. Heerlijk dat kabbelende Veluwemeer, het gekwater van de eenden en ik die de tijd aan mezelf heb op deze mooie lentedag. Ik heb geen idee wat u graag eet en drinkt tijdens een picknick, maar ik heb de goede gewoonte om naast het Turkse brood, kruidenyoghurt , snoeptomaatjes en de aardappelsalade ook gehaktballetjes mee te nemen.

Met gehaktballen kan je alle kanten op. De oerklassieker bij mij thuis was Duits, met brood geweekt in melk, een ei, zout, nootmuskaat, peterselie en gesnipperde ui. Die is behoorlijk luchtig, niet compact, en wordt vaak klein gehouden. Daarnaast heb je de klassieke Nederlandse bal die een stuk steviger is, groter, ronder, en waarin peterselie en ui minder belangrijk zijn. Wel de jus.

Op vakantie in Duitsland werd ik gegrepen door alle bordjes die je onderweg tegenkomt. Ik wil maar zeggen, je kan zoveel gehaktballen bedenken als er bordjes in Duitsland staan. Ze hebben daar voor alles een bordje.

Maar dat is nog maar het begin. Een gehaktbal kan loeischerp, meer de kerriekant op, met heel veel specerijen, oriëntaals, met heel veel groene kruiden - er zijn geen grenzen.

Dit zijn montere balletjes. Ze combineren dus goed met de eerder genoemde picknickbenodigdheden. Ik volgde ongeveer het recept voor Köfte, maar voegde toch het ei en paneermeel toe zoals altijd. Daarbij heb ik wel het recept gevolgd, maar ik heb nog wat andere specerijen erbij gedaan om wat meer harmonie in de smaak te krijgen. Ik vind kaneel best lekker in een hartig gerecht, maar liever als zacht accent, niet als overheersende smaak. Ik heb er dus specerijen bij gezocht die in het 'palet' passen maar die de bal wat breder trekken. Dat is goed gelukt met de fenegriek, piment en paprikapoeder.

Zoals ik al schreef,  is het dus wel erg lekker om er een knoflook-yoghurtsaus bij te serveren, en ook een aardappelsalade en lekker aangemaakte groene sla met snoeptomaatjes completeert het montere karakter goed. Je hebt dan een bord vol duidelijke smaken. Ik wens u veel zonnige picknickdagen en plezier toe.

Picknick gehaktballetjes

 Ingrediënten

 400 gram rundergehakt (of ander gehakt naar keuze), 2 eieren, 1 kopje oud broodkruim, geweekt in melk,  halve theelepel zout,  halve theelepel kaneel,  halve theelepel nootmuskaat,  teentje knoflook gesnipperd, halve theelepel paprikapoeder,  vijzelmengsel van 4 pimentkorrels, kwart theelepel fenegriek en wat foelie (als je geen vijzel hebt te vervangen door wat speculaaskruiden en kerrie),  wat groene kruiden gesnipperd (peterselie en munt), een kwart rood pepertje gesnipperd zonder zaadjes, een teentje knoflook fijngesnipperd, een halve ui fijngesnipperd, paneermeel of broodkruim, olie met een beetje boter

 

 

Bereiden

Meng het gehakt met alle andere ingrediënten tot en met de halve ui. Kort kneden en balletjes vormen. Wentel ze in paneermeel en bak ze, zes minuten per kant ongeveer, tot ze door en door gaar zijn.

 

 Als ze goed op smaak zijn, zijn ze ook erg lekker koud op brood de volgende dag!

 Of dubbel koken, je kan ze prima invriezen of 2-3 dagen bewaren in de koelkast (wel zorgen dat ze echt goed gaar zijn in dat geval).